|
Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa
|
Hodowla Ślimaków na karmę |
Autor |
Wiadomość |
mirek_60
MODERATOR Mirosław Mazur
Województwo: podkarpackie
Pomógł: 10 razy Wiek: 64 Dołączył: 07 Gru 2007 Posty: 761 Skąd: Przecław
|
Wysłany: 2011-03-06, 09:24
Nr Tel.: 510876274 |
|
|
Wybitnymi specjalistami w walce nie tylko ze ślimakami bez skorup ale i w skorupach są biegusy.One dopiero pokazują jak się walczy.Miałem biegusy i nie miałem problemu ze ślimakami,nie mam biegusów mam problemy.Ot życie! |
_________________ Mój temat w Spisie Hodowców.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=2092 |
|
|
|
|
emmaokta
emmaokta
Województwo: łódzkie
|
Wysłany: 2011-03-06, 10:09
|
|
|
właśnie ja też mam biegusy-to,co one potrafią wyprawiać z winniczkami w skorupkach,to prawdziwie cyrkowe sztuczki,a jakie są przy tym zadowolone!!! |
|
|
|
|
ShowGirl
REDAKTOR
Województwo: łódzkie
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Maj 2010 Posty: 1000
|
Wysłany: 2011-03-08, 15:20
|
|
|
Bianko mogę sie mylić, ale stadia pośrednie pasożytów przenoszą głównie ślimaki wodne, a nie lądowe, z tego co pamiętam. Wodne 100%. A już wrzucanie ptakom ślimaków z akwarium z tropikalnymi rybkami, jest wybitnie złym pomysłem, uprzedzam.
Drób nawet odrobaczany jemy po dokładnej obróbce termicznej, więc nie sadzę, żeby stanowił zagrożenie dla zdrowia człowieka. Dużo bardziej niebezpieczny jest kontakt z surowym mięsem/niedopieczonym z marketu od którego można z powodzeniem złapać toksoplazmę:/ Z tego też powodu nie powinno się drobiu robić na grillu - tzn nie surowego. Grill to nie barbecue. On się na grillu w pełni nie obrabia termicznie, i niektóre bakterie mogą przeżyć - oprócz toksy jest jeszcze taka druga której nazwy niestety nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć, powoduje problemy żoładkowo-jelitowe.
Także, jeśli kura łupnie takiego ślimaka który sam wszedł lwu w paszczę;) raz na jakiś czas, to nie sądzę, żeby to był problem. Ale czasem, jak ma się od tego spać spokojnie, to czemu nie, można pozbierać, ja to rozumiem:) Mój kogut czubatki uwielbia wielkie czarne kolczaste gąsienice. Na szczęście nie wiem co przenoszą.. |
_________________ głównie białe kury .
mój wątek : http://www.forum.woliera....p?p=83910#83910 |
|
|
|
|
BIANKA1
MODERATOR
Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 22 Lis 2009 Posty: 1509
|
Wysłany: 2011-03-08, 17:53
|
|
|
ShowGirl , wodne jak najbardziej , ale nie tylko wodne . Ponoć i te lądowe przenoszą . Zresztą wielokrotnie widziałam winniczki żerujące na odchodach wszelkich zwierząt . Zatem nie są wolne od " zanieczyszczeń . |
_________________ Mój temat w Spisie Hodowców . Zapraszam .
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=9405
|
|
|
|
|
polikarp89
Województwo: podkarpackie
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 261 Skąd: Hyżne
|
Wysłany: 2011-03-08, 20:30
|
|
|
Ślimakiem, który często jest wektorem chorób pasożytniczych jest błotniarka moczarowa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|